marchewka

Batat z indykiem i pieczoną marchewką

autor: • 24 grudnia 2013 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Posiłek potreningowy powinien dostarczać sporo energii, najlepiej pochodzącej z węglowodanów oraz porcję pełnowartościowych protein. Nasz dzisiejsza, smaczna propozycja jest tego znakomitym przykładem

Składniki:
- 1 średniej wielkości batat (słodki ziemniak)
- 150 g chudego mięsa z indyka
- 2 marchewki
- majeranek, biały pieprz, curry, sól

Przygotowanie:
Mięso podzielić na mniejsze kawałki, marchewkę umyć, obrać i pokroić w paski. Doprawić pieprzem, curry, majerankiem i odrobiną soli, a następnie zawinąć w folię i umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.
Batata pokroić w grube plastry, a następnie gotować w wodzie przez około 15-20 minut. Grubsza plastry wymagają nieco dłuższej obróbki termicznej, najlepiej co kilka minut nakłuwać je wykałaczką – powinny być miękki.
Po ugotowaniu batata zdjąć z niego skórę (wystarczy do tego zwykły widelec) i odrobinę posolić.
Gotowe mięso umieścić na talerzu wraz z marchewką i słodkim ziemniakiem.

Kaloryczność: 326 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 43 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>