ciasto imbirowe 1

Ciasto imbirowe z sorbetem i herbacianą nutą

autor: • 6 września 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Wrzesień to ostatnia chwila, aby nacieszyć się nimi przed zimą. Bywa naprawdę ciepły i słoneczny, a w taką pogodę zimne desery smakują najlepiej. Prawdziwym łasuchom polecamy połączenie ich z ulubionym wypiekiem. Oto pyszny przepis na ciasto imbirowe z sorbetem cytrynowym, z dodatkiem herbaty

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g cukru
  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki zmielonej herbaty Earl Grey
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Lody:

  • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 10 cytryn
  • 3 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn

Polewa (opcjonalnie): Syrop klonowy

Sposób przygotowania ciasta: Masło rozpuścić w mleku. Odstawić do ostygnięcia. Jajka dokładnie utrzeć z cukrem. Powoli dodawać miód, przyprawę korzenną, imbir, cynamon oraz mleko z masłem. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, zblendowaną herbatę i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Sposób przygotowania sorbetu cytrynowego: Cytryny umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z dwóch z nich. Do rondelka wlać szklankę wody, wsypać cukier i skórkę z cytryny. Podgrzewać całość na średnim ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Przelać otrzymany roztwór przez sitko, żeby usunąć z niego pestki. Pozostawić do ostygnięcia. Wlać do syropu szklankę zimnej wody i wymieszać. Odstawić do lodówki. Wycisnąć sok z 7 cytryn. Przelać go przez sitko, aby nie zostały w nim pestki. Połączyć go z ostudzonym syropem. Schłodzić całość w kąpieli lodowej. Wlać masę do maszyny do robienia lodów. Zmiksować na gładką, kremową masę, zgodnie z zaleceniami producenta. Przełożyć masę do formy i włożyć do zamrażalnika.

Ciasto podawać z sorbetem cytrynowym. Opcjonalnie można polać je syropem klonowym.

Smacznego!

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>