cisto-truskawkowe

Ciasto truskawkowe

autor: • 3 lutego 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Zdrowe, pyszne, dyniowe ciasto z truskawkami i musem waniliowym, poparte sporą zawartością protein! Macie ochotę?

Składniki (na 2 porcje):

- 80 g mąki pełnoziarnistej
- 150 – 200 g miąższu z dyni
- 1 całe jajo
- 1 białko
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 200 g twarożku homogenizowanego
- 150 g truskawek
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 – 2 krople rumowego aromatu do ciasta
- 1 kropla aromatu waniliowego
- cynamon
- stewia

Przygotowanie:
Żółtko łączymy z rozgniecioną stewię (około 10 tabletek), dodajemy olej kokosowy, zmiksowany miąższ z dyni i aromat rumowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z 2 białek i i łączymy z masą dyniową. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i łączymy łyżką wszystkie składniki. Przekładamy do silikonowej formy, umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie mieszamy twarożek z rozgniecioną stewią (około 5 tabletek), aromat waniliowy i rozpuszczoną w 30 – 40 ml ciepłej wody żelatyną. W oddzielnym naczyniu rozgniatamy widelcem truskawki. Ciasto kroimy wzdłuż na dwie połówki, spód umieszczamy ponownie w foremce, układamy rozgniecione truskawki, przykrywamy drugą częścią ciasta, zalewamy masą twarogową i posypujemy cynamonem. Umieszczamy w lodówce na około 3 – 4 godziny (aż żelatyna się zetnie).

Kaloryczność (1 porcji): 297 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 38 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>