10268591_839227729424813_4496532110971678515_n

Czekoladowe muffiny

autor: • 17 lipca 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dziś proponujemy Wam słodkie, czekoladowe muffiny w zdrowej i niskokalorycznej wersji. Może ktoś spróbuje zaserwować tego rodzaju deser na świątecznym stole

Dietetyczne czekoladowo-cynamonowe muffiny:

Składniki:
- 4 białka
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
- 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 8 łyżek otrębów owsianych
- 4 łyżki beztłuszczowego twarożku
- 3/4 szklanki naturalnego mleka sojowego
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- stewia

Przygotowanie:
Białka ubić na pianę. Otręby, olej kokosowy, mąkę, proszek do pieczenia, twarożek, rozgniecioną stewię, żółtko, cynamon, kakao, mleko sojowe oraz 3/4 drobno posiekanych orzechów dokładnie wymieszać (w razie konieczności podlać odrobiną wody). Połączyć z ubitą pianą, umieścić w foremkach, posypać pozostałą częścią orzechów i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25-20 minut.

Z podanego przepisu powstanie około 5 muffinów

Kaloryczność (jednej sztuki): 144 kcal
Białko: 9g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 9 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>