muffiny

Dietetyczne muffiny na ostro

autor: • 22 stycznia 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dietetyczne muffiny na bazie jaj, warzyw i mąki orzechowej. Są szybkie w przygotowaniu, rewelacyjnie smakują, zawierają sporo protein, a jedna sztuka to zaledwie 50 kcal! Co więcej, z łatwością można je zabrać np. do pracy czy szkoły.

Składniki (na 6 muffinów):
- 4 białka
- 2 całe jaja
- 1 łyżka mąki orzechowej (można ją zastąpić otrębami)
- 8 pomidorów koktajlowych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- cebula dymka
- 1/2 pęczka pietruszki
- 50 g sałaty rukoli
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- biały pieprz, oregano, szczypta soli

Przygotowanie:
Białka ubić na pianę. W misce połączyć mąkę, żółtka jaj, posiekaną sałatę, czosnek, cebulę, bazylię, pietruszkę i siemię lniane. Dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny posmarować odrobiną oleju kokosowego i umieścić w nich pokrojonego pomidora i paprykę. Zalać masą do 3/4 wysokości. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza i piec przez około 8 – 10 minut.

Kaloryczność (1 sztuki): 50 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 2,5 g
Węglowodany: 2 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>