rafaello

Dietetyczne Raffaello

autor: • 20 stycznia 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Banalnie proste, błyskawiczne w przygotowaniu, wysokoproteinowe i co najważniejsze – dietetyczne Raffaello! Ma nieco inną teksturę, ale jest pyszne, słodkie i prawie wcale nie zawiera węglowodanów… Co Wy na taką przekąskę?

Składniki (na około 12 sztuk):
- 250 g półtłustego twarogu
- 30 g wiórek kokosowych
- 2 – 3 krople migdałowego aromatu do ciasta
- 2 łyżki ksylitolu
- 15 – 20 g żelatyny spożywczej
- 30 – 40 ml wody

Przygotowanie:
Wiele osób narzeka na smak stewii, więc tym razem użyłem ksylitolu (choć stewia również świetnie się sprawdzi!).
Ksylitol rozgnieść widelcem, posypać twaróg, dodać aromat migdałowy i wymieszać na jednolitą masę. W 30 – 40 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę, dodać do masy twarogowej i wymieszać do uzyskania lepkiej konsystencji. Zwilżyć dłonie, uformować niewielkie kulki (nie muszą mieć idealnego kształtu), a następnie obtaczać je we wiórkach kokosowych.
Na koniec odstawić do lodówki na około 1 – 2 godziny, aż żelatyna zwiąże twaróg.

Oczywiście w środku można umieścić migdały albo masło migdałowe, dodać dowolne przyprawy (np. cynamon), a nawet użyć posiekanych orzechów włoskich zamiast wiórek kokosowych.

Kaloryczność (1 sztuki): 56 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 1,5 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>