ChlebMieszanyChia

Dobrodziejstwo urodzaju, czyli czym kierować się przy wyborze pieczywa?

autor: • 5 maja 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Czasy, kiedy na półkach sklepowych dostępne były tylko dwa rodzaje chleba, to na szczęście odległa historia. Dzisiaj ogromny wybór gatunków pieczywa sprawia, że musimy zastanowić się, co jest dla nas najważniejsze i jakimi kryteriami powinniśmy kierować się przy jego wyborze

Oprócz czynników subiektywnych, takich jak: dieta, styl życia, aktywność, czy preferowane smaki, dwa kolejne wydają się mieć szczególnie duże znaczenie przy wyborze chleba: ziarno z którego powstał chleb oraz dodatki, które są w nim zawarte.

Kierując się pierwszym kryterium możemy mówić o chlebach pszennych (wypiekanych z mąki wysoko przetworzonej) i pełnoziarnistych (mogą pochodzić z maki pszennej, żytniej lub pszennej orkiszowej).

W przypadku drugiego kryterium kwestia wyboru komplikuje się jeszcze bardziej. Najpopularniejszymi dodatkami, które piekarze chętnie dodają do chleba są: nasiona np. słonecznik, siemię lniane czy nasiona Chia, pestki dyni oraz dodatki takie jak: miód, kawałki jabłek, suszone owoce, rodzynki, ziarna zbóż i wiele, wiele innych. Dla konsumenta ważne jest jednak to, aby dany składnik był widoczny nie tylko na chlebie, ale również po jego przekrojeniu!

Chleb_czysta_kanapka_banderola

Osoby aktywne, dbające o zdrowie, stosujące w codziennej diecie suplementację kwasami omega, mogą sięgnąć po Pieczywo Chia – chleby oraz bułki z nasionami szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica). Nasiona Chia to bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (w tym kwasu alfa-linolenowego ALA, niezbędnego w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka, błonnika, białka i wielu minerałów (wapnia, żelaza, potasu, fosforu, magnezu i cynku oraz witamin z grupy A i B).*

Chleb_marathon

Doskonałym wyborem dla sportowców oraz osób o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym jest Chleb Marathon – smaczne pieczywo mieszane z pestkami dyni i kawałkami jabłek. Istotnym powodem, dla którego producenci pieczywa i konsumenci cenią pestki dyni, jest wysoka zawartość cynku oraz żelaza. Ponadto pestki dyni, podobnie jak nasiona Chia, zawierają dobroczynny olej z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi.**Znane są także z właściwości antygrzybicznych i antywirusowych, które zawdzięczają obecnym w dyni lignanom.

Chleb-probody

Konsumenci dbający o linię oraz stosujący diety typu Low Carb z pewnością znają dostępny na rynku od kilku lat i jedyny w swoim rodzaju Chleb Probody.

ProBody to chleb o wysokiej zawartości białka, ze składnikami pełnoziarnistymi i nasionami. ProBody to także obniżona zawartość węglowodanów (w porównaniu do pieczywa mieszanego z ziarnami) oraz wysoka zawartość błonnika. Dzięki temu Chleb ProBody pasuje do niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się i innych porównywalnych planów żywienia.

* zobacz: Nutrition Facts Chia seeds.
**zobacz:http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3141/2

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>