Domowe-batony_ikona

Domowe batony

autor: • 7 października 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Zawierają znacznie mniej cukrów, za to całkiem sporo protein. Mogą być doskonałą formą przekąski lub elementem zdrowego posiłku.

 

Składniki (na około 8 batoników):

- 5 białej jaj

- 150 g odtłuszczonego twarożku domowego

- 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

- 1 1/2 filiżanki płatków owsianych

- filiżanka otrębów żytnich

- 2 łyżeczki naturalnego masła orzechowego

- skórka pomarańczowa

- 1 łyżeczka naturalnego kakao

- przyprawa do piernika

- stewia

 

Przygotowanie:

Płatki i otręby wymieszać, zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, dodać kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz stewię, a następnie połączyć wszystkie składniki. Białka jaj wymieszać z twarożkiem i masłem orzechowym, dodać do suchych składników, mieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy (w razie konieczności dodać nieco wody lub otrębów). Blachę wyłożyć folią, a następnie posmarować odrobiną oleju kokosowego. Z masy formować niewielkie batoniki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Do batoników można dodać orzechów lub suszonych owoców.

 

Kaloryczność (jednej sztuki): 77 kcal

Białko: 6g

Tłuszcz: 1g

Węglowodany: 11g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>