kurczak-roladki

Drobiowe roladki ze szpinakiem i parmezanem

autor: • 14 czerwca 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka tartego parmezanu (około 15 g)
- 1/2 jabłka
- 1 marchewka
- 1/4 główki kapusty czerwonej
- 1/4 główni kapusty białej
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- biały pieprz, kilka listków świeżej mięty, suszona pietruszka, szczypta soli

Przygotowanie:
Szpinak, czosnek i ser zmielić w blenderze, doprawić odrobiną soli, pieprzem, miętą i pietruszką. Gotową masę umieścić na rozbitym mięsie, zawinąć (na kształt roladki) i związać sznurkiem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza. Jabłko oraz marchewkę zetrzeć na tarce i skropić oliwą. Kapustę białą drobno pokroić, wymieszać z jogurtem i odrobiną pieprzu. Podobnie pokroić kapustę czerwoną i skropić octem winnym. Z gotowego mięsa usunąć sznurek i pokroić na mniejsze kawałki. Podawać z wcześniej przygotowanymi surówkami.

Kaloryczność: 284 kcal
Białko: 36 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 17 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>