Autumnal vegetables

Intrygująca dieta SIRT

autor: • 10 marca 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Ci, którzy mieli już okazję korzystać z różnego rodzaju diet z pewnością wiedzą, że część z nich daje jedynie krótkotrwałe efekty i nie zapewnia naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych elementów. Aidan Goggins i Glen Matten rzucają na ten temat nowe światło i pokazują, jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów poprzez włączenie do diety produktów bogatych w pewne bardzo konkretne związki chemiczne. Te wyjątkowe produkty określa się łącznie mianem żywności sirtuinowej. Autorzy opowiadają o nich w książce „Dieta SIRT. Przełom w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania”

Znaczna część sposobów na odchudzanie prowadzi do spadku masy ciała w krótkim okresie, ale na dłuższą metę tak naprawdę nic z tego nie wychodzi. Jak zauważają autorzy, dieta SIRT zapewnia trwałe korzyści, które utrzymują się przez całe życie. Pod tym względem wyróżnia się na tle innych metod i rozwiązań. Opiera się ona na zastosowaniu nowo odkrytej grupy produktów roślinnych, dzięki którym można uzyskać korzyści typowe dla stosowania głodówki. Dzięki niej skutecznie regulowany jest metabolizm, a tym samym pobudzane jest nie tylko spalanie tłuszczu, ale i przyrost masy mięśniowej oraz wzrost sprawności komórek.

Które produkty można zaliczyć do tych sirtuinowych? Zaliczyć do nich można m.in. oliwę z oliwek extra virgin, kapary, czerwoną cebulę, pietruszkę, jarmuż, orzechy włoskie, truskawki, chili, produkty sojowe, kakao, zieloną herbatę i kawę. Dwadzieścia najbardziej wartościowych produktów sirtuinowych to produkty bezglutenowe, więc także osoby przestrzegające diety bezglutenowej mogą po nie śmiało sięgać.

Autorzy książki „Dieta SIRT” zauważają wiele zależności i korzyści płynących z jej wykorzystania. Badania kliniczne potwierdziły, że połączenie diety SIRT z umiarkowanym ograniczeniem poboru kalorii pozwala w ciągu siedmiu dni obniżyć masę ciała o 3,2 kilograma. Produkty sirtuinowe sprawdziły się jako podstawa diety wielu wybitnych sportowców, umożliwiając im osiągnięcie oczekiwanego składu ciała oraz celów kondycyjnych.

W książce znaleźć można nie tylko dużo cennych porad, ale i przepisów, które oparte są w znacznej mierze na produktach, które już teraz spożywamy. Większość z nich jest łatwo dostępna i można nimi urozmaicać rodzinny jadłospis.

Aidan Goggins i Glen Matten pokazują czytelnikom, że dieta SIRT może nieść za sobą wiele korzyści. Zaliczamy do nich przede wszystkim utratę wagi wynikającej ze zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej, ale nie mięśniowej oraz przygotowanie organizmu do trwałego utrzymywania niższej wagi. Dzięki tej diecie możemy się również czuć i wyglądać lepiej oraz dbać o swoje zdrowie.

Taka dieta nie jest ani droga, ani czasochłonna, a wszystkie zalecane przez nas składniki są powszechnie dostępne. Jeśli chodzi o sprzęt, to w zupełności wystarczy urządzenie do robienia soków. Poza tym, inaczej niż w przypadku wszystkich innych diet, które koncentrują się na eliminacji pewnych składników, dieta SIRT kładzie nacisk na to, co należy do jadłospisu włączyć.

Autorzy – Aidan Goggins i Glen Matten – to ludzie, którzy od lat śledzą trendy w żywieniu, a także wypróbowują kolejne diety. Aidan ma dość nietypowe wykształcenie, ponieważ jest jednocześnie farmaceutą i dietetykiem. Poza tym cierpi na rzadką chorobę autoimmunologiczną. Za sprawą dość wyjątkowego połączenia tych trzech czynników stał się jednym z najbardziej rozchwytywanych europejskich specjalistów w dziedzinie zdrowia. Z jego usług korzystają zarówno lekarze, jak i celebryci. Aidan rozumie znaczenie dobrej kondycji fizycznej i specjalizuje się w żywieniu sportowców. Dzięki swojemu doświadczeniu już nieraz wspomagał zawodowych mistrzów sportu w ich drodze do sukcesu. Aidan chętnie wypowiada się w mediach w sprawach zdrowia, jest też autorem nagradzanych książek.

Drugi z nich, Glen, jest entuzjastą dobrego jedzenia z dyplomem w dziedzinie dietetyki medycznej. W jego przypadku obsesyjne gromadzenie wiedzy na temat odżywiania się idzie w parze z zamiłowaniem do dobrej kuchni. Od blisko dziesięciu lat z powodzeniem otwiera kolejne kliniki na terenie Wielkiej Brytanii, a z jego usług skorzystało już wielu zawodowych sportowców i celebrytów. Jest autorem nagradzanych publikacji, chętnie udziela się w mediach.

Źródło: MT Biznes

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>