kulki-mieso-ryz

Kotleciki mięsno-ryżowe

autor: • 2 lutego 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Składniki:
- 100 g ryżu dzikiego lub brązowego
- 300 g polędwicy wołowej
- 1/2 czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- 200 g kapusty świeżej
- czerwona papryka
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- puszka pomidorów
- sos tabasco, mieszanka włoskich ziół, szczypta soli

Przygotowanie:
Mięso należy zmielić w blenderze. Ryż połączyć z kapustą tartą na tarce, a następnie zalać 400-500ml gorącej wody. Odstawić pod przykryciem na 10-15 minut. Do zmielonego mięsa dodać posiekaną cebulę, siemię lniane, czosnek, pokrojoną paprykę, kilka kropli sosu tabasco oraz włoskie zioła. Dokładnie wymieszać a następnie połączyć z ryżem (jeśli ryż nie wchłonął całej wody, należy jej resztkę wcześniej odlać). Uformować kulki lub kotlety i umieścić w garnku. Ustawić na gazie i zalać pomidorami z puszki (należy nieco je posolić). Dusić przez około 20 minut na wolnym ogniu (do momentu aż większość sosu pomidorowego zostanie wchłonięta).

Kaloryczność (całej porcji: 7-8 kotletów): 741 kcal
Białko: 65 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 91 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>