krewetki z kaszą

Grillowane krewetki z kaszą

autor: • 3 lipca 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Mało kalorii, dużo łatwo przyswajalnego białka, a do tego witaminy. Tym kuszą krewetki, które do tego łatwo przygotować. Może z grilla? Taki właśnie przepis mamy dla Was dziś!

Krewetki to bardzo uniwersalna potrawa – są doskonałe zarówno do dań z makaronem, w zupach czy sałatkach. Można również przygotować je na wiele sposobów. Smażone, gotowane czy grillowane – za każdym razem ich mięso jest pyszne i co najważniejsze: mało kaloryczne.

Krewetki są również doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a do tego są lekkostrawne. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, jod, wapń, selen czy fluor.

Jeśli argumentów jeszcze mało, to warto wspomnieć, że przyrządzenie krewetek jest naprawdę łatwe, a grill sprawdzi się doskonale.

Składniki:

  • krewetki
  • natka pietruszki
  • cytryna
  • kasza (rodzaj według preferencji)
  • dressing (dowolny, najlepiej lekki i słodkawy)
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Krewetki marynuj przez godzinę w soku z cytryny i posiekanej pietruszce. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Grilluj po kilka minut z każdej strony. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wysyp kaszę na talerz i połóż na wierzch krewetki. Podawaj w towarzystwie dressingu, nie krępuj się również dodawać warzyw o intensywnym smaku – papryki czy pomidora. Mogą być również grillowane.

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>