kurczak-makaron

Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowo-paprykowym

autor: • 2 czerwca 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Składniki:
- 70 g pełnoziarnistego makaronu razowego
- 120 g piersi kurczaka
- 1/4 średniej cukinii
- 1 niewielka marchewka
- filiżanka zielonej fasoli
- 1 łyżeczka kremu z papryki bez konserwantów
- 1/2 filiżanki soku pomidorowego
- zioła prowansalskie, oregano, pieprz cytrynowy, szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju z pestek dyni

Przygotowanie:
Makaron ugotować. Kurczaka oraz warzywa pokroić na mniejszej kawałki, posypać pieprzem i szczyptą soli, a następnie zawinąć w folię i umieścić w piekarniku na około 15 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza). Sok pomidorowy zagotować, dodać zioła prowansalskie, oregano, bazylię oraz krem z papryki (forma gęstej pasty z czerwonej papryki, można kupić ja w sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie. W tym celu należy zblendować czerwoną paprykę i dusić ją z przyprawami do uzyskania gęstej masy). Pozostawić na ogniu przez 2-3 minuty nieustannie mieszając. Makaron wymieszać z kurczakiem i warzywami, dodać przygotowany sos i polać olejem z pestek dyni.

Kaloryczność: 441 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 55 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>