makaron

Polędwica wołowa z makaronem i sosem cynamonowym

autor: • 28 stycznia 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Składniki:
- 200 g polędwicy wołowej
- 70 g makaronu razowego z pełnego ziarna
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 3-4 suszone śliwek
- 5 sztuk cebuli szalotka
- 1/2 jabłka
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól ziołowa, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, biały pieprz
- przegotowana woda

Przygotowanie:
Mięso natrzeć pieprzem, ponakłuwać goździkami, posypać solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Odstawić na 10-12 godzin do lodówki. Następnie usunąć goździki i umieścić mięso w garnku lub brytfance. Dodać cebulę, suszone śliwki, pokrojone na ćwiartki jabłka, wino oraz 1/2 szklanki wody. Dusić na wolnym ogniu (można również przygotować w piekarniku), podlewając od czasu do czasu wodą, przez około 90 minut.
Wyciągnąć mięso, a do powstałego wywaru dodać jogurt i zmiksować blenderem do uzyskania gęstego sosu.
Makaron ugotować, ułożyć na talerzu wraz z kawałkami mięsa i polać sosem.

Kaloryczność: 481 kcal
Białko: 44 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 65 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>