clip_image001

Przepis na zupełnie nowy rodzaj chleba

autor: • 12 lipca 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Chleb typu KR-IRL to ewenement na skalę światową. To właśnie on stanowi o silnym układzie immunologicznym. Niweluje głód, jest bardzo wartościowy, a do tego całkiem niedrogi. Co wchodzi w jego skład i jak go zrobić?

Produkt jakim jest chleb typu KR-IRL to ogrom energii eliminującej głód. Wszystko dzięki glukozie naturalnej, która jest w nim zawarta. Czym jest glukoza naturalna? To ryż, kasze oraz owoce i warzywa. Zaopatrzenie się we wspomniany chleb może być problemem, ale każdy jest w stanie go jednak zrobić we własnym domu. Poniżej podajemy przepis.

Składniki:

  • 400 g kaszy jaglanej
  • 400 g ryżu białego
  • 2,5 l wody
  • 150 g otrąb pszennych
  • przyprawy
  • 0,5 l przegotowanej wody

Kaszę, ryż oraz wodę gotujemy razem przez około 15 minut. Do gotowania dodajemy sól kamienną nieoczyszczoną, pieprz, kminek i ewentualnie zioła według własnego uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

Ugotowana kasza oraz ryż, które po tym procesie osiągną masę około 800 g, wchłoną całą zużytą przy tym wodę. Ułatwi to jednak późniejsze formowanie i lepsze klejenie tzw. mini chlebków. Do tego zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę, a więc 150 g otrąb pszennych i wszytko to dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody przegotowanej, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 l.

Z tego formujemy małe chlebki, kładziemy je na papierze do pieczenia ułożonym na blachach. Pieczemy to w piekarniku przez około 50-60 minut (temp. 250 stopni Celsjusza) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia. Do chlebków nie należy dodawać miodu czy rodzynek, ponieważ one jedynie wzmagają otyłość i cukrzycę typu 2.

Pozostaje jeszcze kwestia ich ceny. Koszt 1 szt. mini chlebka to 15-20 groszy, czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł. Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że CHLEB TYPU KR-IRL zapewnia uczucie sytości na ok. 4-5 godz. eliminując głód, gwarantuje przy tym wzorcowe odżywienie biologicznie.

Źródło: Instytut naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie
fot. materiały prasowe

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>