pulpety

Pulpety z sosem pomidorowo – fasolowym

autor: • 5 marca 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dziś przepis na zdrowe i dietetyczne pulpety z sosem pomidorowo-fasolowym. Gwarantuję, że smakują znakomicie! Z powodzeniem można zrobić ich więcej i przechowywać w lodówce.

Składniki (na około 10 pulpetów):
- 100 g ryżu brązowego
- 150 g polędwicy z indyka
- 150 g polędwicy wołowej
- 1 całe jajo
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 niewielkiego brokuła
- 1 niewielka marchewka
- 40 g czerwonej fasoli (może być z puszki)
- 200 g zblendowanych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- świeży koperek
- zioła prowansalskie, biały pieprz, szczypta soli

Przygotowanie:
Ryż gotować w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut (powinien być dość twardy). Indyka i wołowinę zmielić w maszynce, dodać ryż, jajo, otręby, siemię lniane, pokrojonego na kawałki brokuła i tartą marchewkę. Przyprawić, dokładnie wymieszać, a następnie uformować pulpety. Na patelni zeszklić cebulę i czosnek. Dodać uformowane pulpety i smażyć z każdej strony przez około 1 minutę. W garnku zagotować około 700 ml wody, dodać do niej zblendowane pomidory oraz podsmażone pulpety z cebulą i czosnkiem. Gotować przez około 20 – 30 minut. Gotowe pulpety przełożyć na talerz, a powstały sos połączyć z ugotowaną fasolą (można użyć fasoli z puszki) i ziołami prowansalskimi. Zmiksować przy użyciu blendera, a następnie polać mięsne kulki i posypać koperkiem. Pozostałą część sosu można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Kaloryczność (1 porcji – 5 pulpetów): 465 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 59 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>