ikona1234jedzenie3

Ranek z jedzeniem

autor: • 23 maja 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Szkół mówiących o tym, ile posiłków należy spożywać każdego dnia jest wiele. Podobnie jest z teoriami dotyczącymi pory idealnej na jedzenie. Niezależnie od tego, która z norm jest nam bliższa ważne jest abyśmy nie zapominali o śniadaniu

W książce „Dieta 8-godzinna” byli dziennikarze pisma „Men’s Health” Peter Moore i David Zinczenko, a tym samym autorzy wspomnianej publikacji książkowej przekonują, że lepiej unikać śniadań. Uważają, że można jeść w dowolnym przedziale czasowym, ale tylko przez osiem godzin dziennie, np. od 8.00 do 16.00 bądź między 11.00 i 19.00. Można wybrać sobie dowolną porę jedzenia, ale uważają, że lepiej pominąć poranną kanapkę lub jajecznicę.

Zupełnie inne podejście do sprawy ma między innymi prof. Władysław Grzeszczak, kierownik katedry i kliniki chorób wewnętrznych, nefrologii i diabetologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Uważa, że śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem dnia i to właśnie od niego powinniśmy zaczynać każdy swój dzień. Zjedzenie rano czegokolwiek, choćby niewielkiej kanapki hamuje wydzielanie się glukozy, która produkowana jest nocą, zwłaszcza u tych, którzy zmagają się z cukrzycą.

Wątroba w czasie posiłku skrzętnie gromadzi cukier w postaci glikogenu, który jest połączeniem wielu cząsteczek glukozy. Chodzi o to, żeby organizm dysponował jej zapasem między posiłkami oraz w nocy. W tym okresie wątroba przetwarza glikogen z powrotem na glukozę. Nasza wątroba może wytwarzać glukozę także z innych substancji, np. aminokwasów czy tłuszczy. Taki proces nazywamy jest glukogenezą.

Prof. Grzeszczak przestrzega też przed niejedzeniem. Twierdzi, że poza śniadaniem ważne są inne posiłki, które powinny być spożywane w małych porcjach, ale za to często, od 5. do 6. razy na dzień.

- Chodzi o to, że gdy spożywamy więcej posiłków, częściej zużywana jest energia na uruchomienie wydzielanych przez wątrobę enzymów – podkreśla specjalista. Istotne jest również to, aby posiłki były spożywane bez pośpiechu, co dla wielu wydaje się wręcz niemożliwe. Pośpiech towarzyszy nam przez cały czas, ale wolne jedzenie może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Warto zatem spróbować zmienić choć niektóre swoje nawyki.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>