soczewica_jurajska_ikona

Sałatka z czerwoną soczewicą

autor: • 11 czerwca 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Polecamy lekki i zdrowy lunch z soczewicą. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”. W przepisie wykorzystano wodę Jurajska z wapniem.

SKŁADNIKI:
- 75g czerwonej soczewicy
- 5 pomidorów koktajlowych
- 1/4 papryki czerwonej
- 10 czarnych oliwek
- kilka listków rzymskiej sałaty
- świeża pietruszka
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- plasterek cytryny
- bazylia, czarny pieprz, szczypta soli
- 1 szklanka wody mineralnej z dodatkiem wapnia – Jurajska

PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę gotować przez około 5-7 minut w lekko osolonej wodzie. A następnie rozetrzeć łyżką na jednolitą masę. Sałatę rozdrobnić, dodać pokrojone pomidory, paprykę, soczewicę, siekaną pietruszkę oraz oliwki. Doprawić pieprzem i bazylią. Skropić octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek. Podawać ze szklanką wody z dodatkiem wapnia i plasterkiem cytryny.

Kaloryczność: 358 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 39 g

soczewica_jurajska_ikona

 

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>