sałatka z komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową

autor: • 5 lipca 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Quinoa dopiero wchodzi do naszej diety. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, to czas najwyższy, ponieważ właściwości zdrowotne tej rośliny są tego warte!

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa lub ryż peruwiański, to idealna propozycja dla wegetarian. Jest źródłem wartościowego białka, które może być alternatywą dla tego pochodzenia zwierzęcego. Przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz zapobiega np. miażdżycy.

Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. W Polsce dopiero ją odkrywamy, a lato to doskonały moment na takie odkrycie, na przykład w świeżej sałatce!

sałatka z komosą ryżową

Składniki:

  • 1 opakowanie komosy ryżowej
  • pomidor
  • ogórek
  • papryka żółta
  • papryka jalapeno ze słoiczka
  • dressing włoski (ocet, woda, olej, sok z cytryny, zioła i przyprawy)
  • natka pietruszki

Przygotowanie: Komosę ryżową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy dressingiem. Dekorujemy natką pietruszki. Tak, to naprawdę tak proste, smacznego!

Źródło przepisu: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>