Śniadanie w 10 minut!

Śniadania na cały tydzień w 10 minut

autor: • 15 października 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Śniadanie jest posiłkiem, który najczęściej pomijamy. Praca, szkoła, poranny pośpiech sprawiają, że zwyczajnie brakuje na nie czasu. Osoby dbające o dietę często szykują śniadanie dzień wcześniej, jest jednak jeszcze prostsza metoda, która pozwala w ciągu 10 minut przygotować zdrowe, zbilansowane śniadania na cały tydzień, a przy okazji wykorzystać produkty, które szybko się psują!

Zbilansowane śniadanie
Dobry pierwszy posiłek powinien zawierać porcję złożonych węglowodanów, najlepiej pochodzącą z niskoprzetworzonych źródeł, porcję tłuszczu oraz białka. Przyda się również dawka witamin, minerałów, błonnika i nieco cukrów, które szybko dostarczają energii. Dostarczenie tych składników może wydawać się skomplikowanym zadaniem, a jednorazowe przygotowanie podobnych posiłków na cały tydzień prawie niemożliwe. Wystarczy jednak odrobina kreatywności…

Mrożenie
By przygotować śniadania na cały tydzień należy zaopatrzyć się w plastikowe pojemniki, które nadają się do mrożenia żywności lub specjalne woreczki. Ich koszt jest niewielki i wynosi zwykle około 3 – 4 pln za opakowanie.
Kolejny krok to zakupy, jednorazowe szykowanie śniadań pozwala zaoszczędzić sporo czasu, a przy okazji sprawia, że nie marnujemy żywności, która ma krótki termin przydatności do spożycia.
Jako dobre źródło węglowodanów mogą posłużyć płatki owsiane lub jaglane. Porcję szybkiej energii, witamin i błonnika dostarczą owoce i warzywa. Tłuszcz możemy dostarczyć z awokado lub orzechów. Jako znakomite źródło protein może posłużyć twarożek. Więc jak się za to zabrać?
Szykujemy oddzielny pojemnik na każdy dzień. Umieszczamy w nim np. płatki owsiane, wybrane owoce i warzywa. Dodajemy przyprawy jak imbir czy kakao – tu warto poeksperymentować, skromne dodatki potrafią całkowicie odmienić smak potrawy. Dobrym rozwiązaniem będzie również dodatek bezkalorycznej stewii lub zdrowego odpowiednika cukru – ksylitolu. Tak przygotowane pojemniki umieszczamy w zamrażarce.
O poranku wystarczy wyjąć pojemnik, umieścić jego zawartość w blenderze i dodać nieco twarożku. Świetnym rozwiązaniem będzie również porcja mleczka kokosowego lub nieco kefiru. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę i otrzymujemy pyszne, zbilansowane śniadanie w zaledwie kilkadziesiąt sekund!

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>