dip

Warzywny dip

autor: • 27 grudnia 2013 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

By jedzenie nie stało się nudne i monotonne należy je nieustannie urozmaicać. Najprostszą metodą są przyprawy i sosy. Dziś zdrowy, lekki dip, który nadaje się do mięsa, twarogu a nawet sałatki

Składniki:
- 3-4 niewielkie kwiaty brokuła
- 3-4 niewielkie kwiaty kalafiora
- 1/2 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 300 ml bulionu wołowego (z chudego mięsa)
- świeże zioła (bazylia, oregano, koperek)
- szczypta pieprzu i soli

Przygotowanie:
Umyte warzywa drobno posiekać. Dodać do gotującego się bulionu, a następnie pozostawić na ogniu przez około 25 minut (do odparowania wywaru). Następnie umieścić w blenderze, dodać przyprawy oraz świeże zioła i zmiksować na gładką masę.
Dip można przygotować z większej ilości składników, a następnie umieścić w słoiku i przechowywać w lodówce.

Kalorycznością tego rodzaju sosu nie musimy specjalnie się przejmować, możemy całkowicie ją pominąć i śmiało dodawać dip do dowolnego posiłku.

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>