kotlety_jurajska_ikona

Wołowe kotlety z batatem, warzywami i grzybami

autor: • 27 maja 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dziś podpowiadamy, jak szybko przyrządzić niskokaloryczny, pełen smaków i aromatów obiad. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”. W przepisie wykorzystano wodę Jurajska z dodatkiem wapnia

 

SKŁADNIKI:
- 1/4 niewielkiego batata
- 120g polędwicy wołowej
- 1 jajo
- 1/2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g fasolki szparagowej
- 1/2 pomidora
- 1/2 czerwonej papryki
- 5 pieczarek
- świeży pęczek koperku
- odrobina świeżego imbiru
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 250ml bulionu warzywnego
- czarny pieprz, sól
- 1 szklanka wody mineralnej z dodatkiem wapnia – Jurajska

PRZYGOTOWANIE:
Mięso zmielić w maszynce. Dodać jajo, tartą marchewkę, siekaną cebulę, ząbek czosnku i koperek. Doprawić pieprzem i szczyptą soli. Uformować kotlety. Podsmażyć przez 3-4 minuty na odrobinie oleju kokosowego, zalać bulionem i dusić przez około 30 minut. Batata (nieobranego) gotować przez około 20 minut. Fasolę i pokrojone grzyby podsmażyć na patelni teflonowej. Dodać pokrojonego pomidora, paprykę oraz drobno posiekany kawałek imbiru. Doprawić pieprzem i odrobiną soli. Smażyć przez około 4-5 minut, a następnie dodać ugotowanego, obranego i pokrojonego w plastry batata. Smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Podawać z ciepłymi kotletami oraz szklanką wody mineralnej z dodatkiem wapnia – Jurajska.

Kaloryczność: 467 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcz: 9
Węglowodany: 47 g

kotlety_jurajska_ikona

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>