canneloni

Wykwintne canelloni z ricottą i karczochami

autor: • 18 maja 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

To nie jest najtańszy przepis pod słońcem, ale też nie opróżni portfela i pozwoli zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawą potrawą ze śródziemnomorską nutą.

Włoska kuchnia chyba każdemu kojarzy się z makaronem, pomidorami, ziołami i serami. Dziś jednak oferujemy Wam coś, czego pewnie nie kosztowaliście pomimo rosnącej popularności włoskich dań w Polsce. Tym bardziej warto skosztować nowej odsłony śródziemnomorskiej kuchni, tym razem jako canelloni z ricottą i karczochami!

Składniki na 5 porcji:

  • 700 g passaty pomidorowej
  • 250 g makaronu lasagne
  • 400 g karczochów krojonych
  • 1 cebula
  • 500 g ricotty
  • 50g tartego twardego sera (np. parmezan)
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżego tymianku
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: Zeszklij na odrobinie oliwy drobno pokrojoną cebulkę, dodaj passatę i gotuj przez ok. 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Posiekaj bardzo drobno karczochy, połącz z ricottą, dosyp tarty twardy ser, dodaj miętę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgotuj kilka minut płaty lasagne, aby zmiękły.

Do naczynia żaroodpornego przełóż 1/3 sosu pomidorowego. Płaty lasagne podziel na 10 prostokątów, zwiń je w cylindry i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wypełnij makaronowe cylindry masą z karczochów i ricotty. Dodaj pozostały sos, przykryj naczynie i zapiekaj 30 min w temperaturze 200oC.

Źródło: Fly PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>