Kiszonki znowu są w modzie. Przypomnieliśmy sobie o ich prozdrowotnych właściwościach i znowu zaczęliśmy po nie sięgać, uzupełniając nimi typowe polskie potrawy. A gdyby tak wykorzystać je jeszcze w innym celu? Okazuje się, że kapusta kiszona na odchudzanie może być świetnym wyborem. Nie jest to wyłącznie naturalny probiotyk, który wspomaga działanie układu immunologicznego, ale też w pełni bezpieczny i sprawdzony środek odchudzający. A skoro kapusta kiszona jest tak smaczna, uzupełnienie nią diety powinno być samą przyjemnością. Na pewno nikomu nie zaszkodzi. Może wyłącznie pomóc.

Jakimi właściwościami wykazuje się kiszona kapusta? Jej prozdrowotne działanie wynika głównie z wysokiej zawartości dobroczynnych bakterii. Są to bakterie probiotyczne. Dzięki nim w organizmie może dojść do fermentacji mlekowej, która wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową w organizmie człowieka. Dziś większość osób zdaje sobie już sprawę z tego, że probiotyki mogą poprawiać odporność, ale niewiele osób wie, że nie muszą to być środki kupowane w aptekach. Kapusta kiszona jest ich naturalnym i w stu procentach bezpiecznym odpowiednikiem, podobnie zresztą jak większość kiszonych warzyw. A probiotyki nie tylko wspierają układ immunologiczny, ale też mogą wpływać pozytywnie na układ nerwowy i zapobiegać depresji oraz regulować masę ciała.

Kapusta kiszona na odchudzanie sprawdzi się świetnie również dlatego, że spośród wszystkich warzyw wykazuje się niemalże najniższą kalorycznością. W jej stu gramach występuje zaledwie 16 kcal! Zjadając cały kilogram kiszonej kapusty (czego raczej nikt nie dałby rady zrobić), wprowadza się do organizmu ilość energii równoznaczną z kalorycznością zaledwie trzech małych ptasich mleczek! Różnica jest kolosalna. Kapusta kiszona ma przy tym dwukrotnie mniej kalorii od swojej surowej odpowiedniczki, dlatego to właśnie po tę jej odmianę warto sięgać jak najczęściej. Będzie ona zarówno odchudzająca, jak i po prostu zdrowa. Warzywa kapustne, a zwłaszcza kiszonki są doskonałym źródłem witaminy C, która dba o odporność, ma działanie antyoksydacyjne i reguluje przemianę materii.

Podsumujmy sobie teraz kilka kwestii. Kapusta kiszona sprawdzi się w trakcie odchudzania, ponieważ ma niewiele kalorii, dlatego można jeść ją praktycznie bez żadnych ograniczeń. Jest też jednym z najlepszych naturalnych źródeł bakterii probiotycznych i z tego względu wspiera układ immunologiczny, który na diecie może pracować nieco gorzej. Walory smakowe także mogą mieć znaczenie. To dzięki nim w dieta odchudzająca staje się przyjemniejsza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here