Choć z pozoru buraki wydawać się mogą zwykłymi warzywami, często pomijanymi w diecie, ich wartości odżywcze i witaminy jakie w sobie zawierają czynią je jednymi z najzdrowszych. Warzywa te mogą nie tylko dostarczać cennych składników do naszego organizmu, ale być też smacznym dodatkiem do obiadu.
Buraki w zdecydowanej większości przeznaczone są do celów konsumpcyjnych. Wykorzystywane są również do produkcji cukru (buraki cukrowe) oraz paszy dla zwierząt (buraki pastewne). Wytwarzany z nich sok jest z kolei często używany jako naturalny barwnik spożywczy, stosowany w jogurtach, sokach czy kremach. Buraki są również cenionym składnikiem farmaceutycznym.
Składniki odżywcze buraków
Buraki są bogatym źródłem składników mineralnych m.in. magnezu, potasu, fosforu oraz cynku. Warzywa te zawierają również witaminy z grupy B, witaminy C, A, E, K, kwas foliowy, błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze. Wyposażone są także w dwa dość rzadko występujące składniki: rubid i cez. Warto wiedzieć, że ugotowane buraki tracą znaczną część składników odżywczych, dlatego też w celu zachowania jak największej ich ilości powinno się pić wyciśnięty z nich sok. Swoje liczne właściwości lecznicze buraki zawdzięczają głównie bardzo dużej ilości flawonoidów oraz antocyjanów, czyli barwników takich jak betaina i cholina, posiadających właściwości niwelujące rozwój nowotworów.

Buraki – właściwości zdrowotne
Regularne spożywanie buraków przyczynia się do zapobiegania anemii. Pomagają one również w lepszym przyswajaniu tlenu przez komórki, wzmacniając przy tym nasz układ krwionośny. Dlatego też sok z buraka jest cenionym napojem wśród sportowców wytrzymałościowych, bowiem wpływa on na zwiększenie wydolności organizmu. Buraki powinny być również elementem diety dla kobiet w trakcie menopauzy, bowiem pozwalają one na lepsze dotlenienie serca, redukuje występowanie migren, wpływa na obniżenie ciśnienie krwi oraz zmniejsza uciążliwe uderzenia gorąca.
Dzięki dużej zawartości witaminy C, buraki świetnie wpływają na naszą odporność, zmniejszając ryzyko infekcji i przeziębienia. Wspierają one również naszą pamięć, układ mięśniowy, kości, zęby oraz pozwalają wyrównać gospodarkę wodną organizmu. Ze względu na swoją niskokaloryczność oraz wpływ na obniżanie cholesterolu, buraki są również wskazane jako element diety dla osób z nadwagą i otyłością. Buraki powinny być zatem stałym gościem na naszych stołach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Wykorzystanie buraków w kuchni
Z buraków zrobić można wiele smacznych dodatków do potraw oraz zup. Mogą one pełnić formę różnorodnych sałatek lub surówek. Podawać je można również jako zupę buraczkową, tradycyjny świąteczny barszcz czerwony oraz chłodnik, w którym wykorzystywane są liście tego warzywa. Istnieje również wiele innych przepisów na wykorzystanie ich w kuchni. Zrobić z nich można chociażby zapiekankę buraczano-ziemniaczaną, Carpaccio, a nawet ciasto czekoladowe z dodatkiem buraków. Popularne są także wspomniane wcześniej soki z buraka, które wykonać należy z surowego warzywa. Dla lepszego smaku dodać można również marchewkę, pomarańczę lub inne owoce, według własnego uznania.

Aby przygotować taki napój potrzebne będą: jeden duży burak, marchewka, pół pomarańczy oraz pół szklanki wody. Jeśli nie dysponujemy wyciskarką do soków, posłużyć może również blender. W pierwszej kolejności należy wszystkie warzywa dokładnie przemyć pod bieżącą wodą, a następnie obrać. Potem trzeba je pokroić na małe kostki i wrzucić do blendera. Po zmieleniu całości na małe elementy należy dolać wodę oraz pokrojoną pomarańczę. Po ponownym zmieleniu, całość trzeba przecedzić przez sitko, by pozbyć się osadu. W taki sposób uzyskuje się gotowy sok pełen witamin, wartości odżywczych oraz o wyjątkowym smaku.
Wartości odżywcze w 100 g soku z buraków
Wartość energetyczna 42 kcal
Białko 1,63 g
Węglowodany 9,60 g
Cukier 6,76 g
Błonnik 2,80 g
Witamina C – 4,90 mg