Wielu z nas słyszało, albo spotkało się z przepisem na syrop cebulowy. Zazwyczaj przekazywany jest on z pokolenia na pokolenie przez nasze doświadczone życiem babcie. Ten naturalny i sprawdzony wytwór to doskonały sposób na walkę z przeziębieniem, które często dopada nas w okresie jesienno-zimowym.

Prawidłowa nazwa botaniczna brzmi „czosnek cebula”, gdyż jest to gatunek należący do rodzaju czosnek. Cebula jest popularnym warzywem uprawianym prawie we wszystkich krajach. Dodawana jest do przeróżnych potraw jako dodatek lub jako główny składnik. Jednak ze względu na swój specyficzny aromat oraz smak nie posiada dużej ilości miłośników.

Wyróżnia się kilka rodzajów cebuli:

  • Cebula żółta (zwyczajna) – ma jasną barwę, silny zapach oraz smak. Jest najbardziej powszechna w naszej kuchni.
  • Cebula czerwona – cechuje się fioletową barwą oraz łagodnym smakiem, jak i zapachem. Wykorzystywana zazwyczaj jako dodatek do sałatek.
  • Cebula cukrowa – ma jasną barwę oraz delikatny słodkawy smak, najczęściej jedzona na surowo
  • Dymka – młoda cebula o niewielkich rozmiarach, zazwyczaj sprzedawana wraz ze szczypiorkiem. Jest idealna do marynaty mięs. Często przeznaczana do sadzenia.
zdrowie, cebula, żywność
fot. pixabay.com

Właściwości zdrowotne cebuli

Cebula posiada olejki lotne oraz glikozydy, m.in. dwusiarczek alilo-propylowy, który odpowiada za jej charakterystyczny mocny zapach oraz za właściwości lecznicze. Przyjmuje się, że 100 gram świeżej cebuli zwyczajnej zawiera 39,7 kcal. Bogata jest również w enzymy, saponiny, sole krzemu, siarkę, magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, witaminy i inne cenne składniki mineralne. Cebula ułatwia usuwanie nadmiaru wydzieliny zalegającej w naszym gardle, dlatego doskonale wpływa na układ oddechowy oraz działa przeciwzapalnie, jak i wykrztuśnie. Niezastąpionym lekiem jest syrop z cebuli. Ma działanie trawienne, moczopędne oraz dezynfekujące – niszczy bakterie, które powodują infekcje, jednocześnie zwiększając naszą odporność. Cebula sprawdza się przy leczeniu ropni, ran, oparzeń, czy pęknięć skóry.

Czerwona odmiana cebuli jest największym źródłem kwercetyny, która usuwa z naszego organizmu wolne rodniki. Według badań regularne jej spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Dzięki zawartości siarki pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Te warzywo powinno znaleźć się również w diecie osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność, gdyż zawarty w niej chrom obniża poziom glukozy we krwi oraz bierze udział w procesie metabolicznym. Posiadany przez nią potas wpływa na obniżenie ciśnienia u osób chorujących na nadciśnienie tętnicze. Zapobiega również powstawaniu zakrzepów oraz obniża poziom cholesterolu.

Przepis na syrop z cebuli

Aby przygotować domowy syrop potrzebujemy:
– dwie cebule
– cukier lub miód – 3 łyżki
– dodatek: sok z cytryny (według uznania)
– słoik

Cebule należy obrać, dokładnie umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Całość przesypać do słoika i dodać cukier, a najlepiej miód, gdyż jest on dla nas o wiele zdrowszy. Dodatkowo można wzmocnić smak odrobiną soku z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu zamknąć szczelnie słoik i odstawić w ciemne miejsce na minimum jeden dzień. Dzienne dawkowanie wynosi 2-3 małe łyżeczki. Syrop najlepiej przechowywać w lodówce.

cebula, zdrowie, odżywianie
fot. pixabay.com

Zastosowanie cebuli w gastronomii

Cebula w wielu krajach jest podstawowym składnikiem narodowych potraw. Poprzez swój specyficzny smak nadaje daniom wyrazistość oraz ostrość. Dzięki powszechnej dostępności oraz niskiej cenie jest bardzo popularna. Cebula za kilogram kosztuje około dwóch złotych. W naszej kuchni zazwyczaj dodawana jest do zup, sosów, marynaty mięs, czy sałatek.

Cebulę możemy jeść na surowo, gotowaną, duszoną lub smażoną. Wiele jest potraw, w których odgrywa główną rolę. Najbardziej znana nam jest zupa cebulowa oraz krążki w cieście. Świetnie pasuje jako dodatek do jajecznicy, możemy również przygotować z niej chrupiącą posypkę, która będzie pasować do domowych kopytek lub gotowanych ziemniaków. Tak naprawdę ma wiele zastosowań, a użycie jej jest bardzo łatwe. Należy pamiętać, że pomimo dobrego smaku potraw, dostarcza nam potrzebnych wartości odżywczych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here