Jeśli zastanawiasz się w jaki sposób dbać o swoje zdrowie i odporność w okresie jesienno-zimowym, idealnym sposobem na to będzie sok z aronii. Owoce te posiadają bowiem mnóstwo witamin, niezbędnych dla naszego organizmu i są świetnym sposobem na walkę z przeziębieniem.

Aronia jest niewielkim krzewem owocowym pochodzącym z Ameryki Północnej. Roślina ta nie ma wygórowanych wymagań glebowo-klimatycznych, dlatego też bez problemu można ją hodować na ogródkach działkowych i przydomowych sadach. Krzew ten lubi wilgoć, słońce, ale – co istotne – jest również odporny na mróz. Nie bez powodu cieszy się w naszym kraju tak dużą popularnością. Polska jest bowiem jednym z największych producentów aronii w całej Europie.

Aronia – wpływ na zdrowie

Spożywając owoce aronii dostarczamy naszemu organizmowi całą gamę cennych składników, niezbędnych do prawidłowego jego funkcjonowania. Korzyści zdrowotnych jakie niesie ze sobą konsumpcja tej rośliny jest bardzo dużo. Składniki w niej zawarte wspierają układ odpornościowy, chronią organizm przed chorobami nowotworowymi, miażdżycą, udarem mózgu, nadciśnieniem, wspierają w walce z cukrzycą, a także wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci.

zdrowie, aronia, dieta
fot. pixabay.com

Liczne badania naukowe, dotyczące występujących w owocach aronii witamin i wartości odżywczych potwierdziły, że spożywanie ich pozytywnie wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne. W owocach tych znajdują się antyoksydanty, witamina C, B1, B2, B6, E, P, PP, A oraz składniki mineralne jak chociażby miedź, mangan, kobalt, molibden, bor czy lit. Zawartość litu w aronii ma działanie uspokajające, a nawet antydepresyjne. Częste konsumowanie tych owoców pozwala oczyścić nasz organizm z toksyn oraz łagodzi stany zapalne.

Owoce aronii są ponadto dobrym lekarstwem na nadciśnienie tętnicze krwi, bowiem według przeprowadzonych badań, już po około miesiącu regularnego spożywania tych owoców ciśnienie ulega obniżeniu. Zawarte w aronii składniki zapewniają też ochronę przed innymi groźnymi chorobami układu krwionośnego.

Mimo, że niezbyt smaczne na surowo, owoce te powinno się spożywać również ze względu na zawarte w nich antyoksydanty. Mają one bowiem korzystny wpływ na spowolnienie procesów dotyczących pogorszenia się wzroku, spowodowanych zaćmą, jaskrą, bądź degeneracją plamki żółtej. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że u wielu osób w podeszłym wieku, dzięki spożywaniu aronii oraz piciu soków z niej wytworzonych stwierdzono poprawę widzenia oraz spowolnienie zmian degeneracyjnych.

Z kolei wśród osób chorujących na Alzheimera, Parkinsona czy zespół chronicznego zmęczenia dostrzeżono dość niski poziom występowania antyoksydantów we krwi. Dlatego też warto zadbać o swoich dziadków, rodziców, czy inne bliskie nam osoby w starszym wieku i zaaplikować im dawkę witamin i minerałów w postaci soku lub powideł ze świeżych aronii. Ze względu na swoją popularność są one ogólnodostępne i można je nabyć za naprawdę przystępną cenę.

aronia, zdrowie, dieta
fot. pixabay.com

Nalewka z aronii

Osoby gustujące w nalewkach własnej roboty, z pewnością zasmakują w aroniówce. Przygotowana ze surowych owoców oraz spożywana z umiarem również stanowić może źródło korzyści dla naszego organizmu. Wpłynie ona pozytywnie na obniżenie ciśnienia oraz wspomoże w walce z wysokim poziomem cholesterolu.

Domowej roboty sok z aronii

W celu przygotowania bogatego w witaminy i minerały soku z aronii potrzebne nam będą 2 kilogramy świeżych owoców, 1,5 szklanki wody oraz 250 gram cukru. Na początek owoce należy dokładnie umyć i usunąć szypułki. W następnym kroku aronię wsypać do sporego garnka i wlać wodę. Całość zagotować na dużym ogniu, aż do rozpuszczenia się owoców – wówczas należy zmniejszyć ogień i gotować dalej przez około pół godziny. Na koniec całość przecedzić przez sitko, by pozbyć się osadu i w czystym garnku ponownie zagotować dodając cukier, w celu zniwelowania gorzkiego posmaku. Tak przygotowany sok przelewamy do słoików, które mocno zakręcamy. Z pozostałych „odpadów” wykonać można z kolei dżem. Należy je tylko zmielić wraz z jabłkiem lub innymi owocami, według własnych upodobań oraz dodać nieco cukru.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here