Świeża marchew to nie tylko dodatek do zup i element dań, ale przede wszystkim skarbnica witamin, niezbędnych dla naszego organizmu. Zalet spożywania tego warzywa jest mnóstwo – postanowiliśmy przybliżyć Wam część z nich.

Jedzenie marchwi a wpływ na zdrowie i urodę

Marchewka jest bardzo zdrowym i niskokalorycznym warzywem. Idealnie nadaje się zatem jako składnik diety dla osób chcących zrzucić nadmierną tkankę tłuszczową. Jest ona ponadto bogatym źródłem witamin oraz karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy nadającym warzywom ich pomarańczową barwę. Spożywanie marchewki pomoże nam osiągnąć i utrzymać opaleniznę latem, jednak przestrzega się przed nadmiernym jej spożywaniem, bowiem może to doprowadzić do zmiany jej koloru skóry. Odpowiada za to przede wszystkim znajdujący się w niej beta-karoten. Wzmacnia on prawidłowe funkcjonowanie wzroku, poprawia odporność, działa oczyszczająco dla cery trądzikowej, a nawet wygładza twarz, redukując proces powstawania zmarszczek.

zdrowie, marchew, dieta
fot. pixabay.com

Marchew jest także cenny źródłem witamy A, wytwarzanej przez organizm z beta-karotenu. Szacuje się, że szklanka pokrojonej w małe kostki marchwi pozwala nam przyswoić aż sześciokrotność dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jest ona istotna dla procesów widzenia czy odporności. Witamina A ma również swój wkład w proces syntezy hormonów steroidowych. Jej wystarczająca ilość w organizmie przyspiesza proces gojenie się ran, a także pobudza szpik kostny do produkcji krwinek czerwonych. Wpływa ponadto na stan skóry, włosów i paznokci, mając swoje zastosowanie w kosmetykach. Wyciąg z tego warzywa stanowi bowiem składnik  kremów i płynów do pielęgnacji twarzy, a także kremów przeciwzmarszczkowych i pod oczy.

Marchew jako lek na różne dolegliwości

Warzywo to zalecana jest do spożycia w przypadku zaburzeń trawienia, zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Świeżo przygotowany sok z marchwi zawiera korzystne związki siarkowe, zwane czynnikami bifidus, które wspomagają walkę z zaburzeniami trawiennymi. Rozgotowana marchew, rozgnieciona na jednolitą konsystencję sprawdzi się w przypadku biegunek bakteryjnych, ponieważ wspomniany już beta-karoten wspiera pracę jelit, przywracając im należyte funkcje. Marchew jest także źródłem pektyn wpływających na zmniejszanie poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałających miażdżycy. Osoby mające nieznaczne problemy z miażdżycą powinny więc uwzględnić ją w swojej diecie.

Dania z wykorzystaniem marchewki

Marchew ma ogromny potencjał do zastosowania w kuchni. Począwszy od zdrowych sałatek i surówek, które będą dodatkiem do obiadu, a skończywszy na daniach głównych, których są podstawowym składnikiem. Z marchwi wykonać można nie tylko zupy, ale też bogate w witaminy soki, puree z marchwi i masła, frytki, ale też desery, takie jak ciasteczka, muffiny czy ciasto marchewkowe przypominające piernik.

marchew, zdrowie, dieta
fot. pixabay.com

Przepis na ciasto marchewkowe

W celu przygotowania pysznego ciasta marchewkowego, którym zaskoczyć można rodzinę bądź przyjaciół potrzebować będziesz: dwie szklanki mąki, dwie szklanki dokładnie startej marchwi, półtora szklanki cukru, cztery jajka, półtora łyżeczki proszku do pieczenia, nieco ponad pół szklanki oleju, łyżeczkę sody, łyżeczkę cynamonu oraz łyżkę masła. Dla smaku można użyć również rodzynki, startą skórkę pomarańczy lub aromat waniliowy.

Formę na ciasto należy posmarować masłem i lekko posypać mąką. Następnie ubić jajka i dodać do nich cukier. Wymieszać ze sobą mąkę, proszek, sodę i cynamon, a następnie powoli wsypywać do ubitych jajek jednocześnie mieszając. Gdy ciasto będzie gładkie, należy dodać olej i ubijać aż zostanie wchłonięty. Następnie wsypać marchewkę i pozostałe dodatki i jeszcze raz wymieszać całość, a następnie wlać do foremki (byle nie po sam brzeg!). Piec w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez sześćdziesiąt minut. Po ostudzeniu polać można płynną czekoladą lub posypać cukrem w pudrze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here