Każda osoba mająca problemy z pęcherzem moczowym, słyszała zapewne o leczniczych właściwościach żurawiny. Okazuje się jednak, że ma ona zdecydowanie więcej pozytywnych cech, wpływających korzystnie na nasze zdrowie.

Leczenie infekcji dróg moczowych

Kiedy dopadają nas infekcje bakteryjne poziom pH moczu rośnie, wpływając tym samym na rozwój bakterii. Leczenie infekcji pęcherza moczowego powinno więc polegać na obniżeniu pH, co pozwoli zatrzymać rozmnażania się bakterii. Pomóc w tym mogą owoce żurawiny, mające kwaśny odczyn oraz działanie moczopędne, przyczyniające się do skutecznej kuracji. Według przeprowadzonych badań na infekcje dróg moczowych częściej chorują kobiety, dlatego też w szczególności Panie powinny spożywać żurawinę w postaci soków lub powideł. Wspomaga ona bowiem organizm nie tylko w walce z infekcją, ale też chroni przed ponownym wystąpieniem zakażenia.

żurawina, zdrowie, dieta
fot. pixabay.com

Wspieranie odporności

Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki dodaniu ich do diety staniemy się bardziej odporni na wszelkiego rodzaju infekcje i zakażenia. Występująca w żurawinie witamina C ma ogromny wpływ na naturalną odporność naszego organizmu, stanowiąc jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy. Znajduje się w niej także spora dawka witaminy E skutecznie wspierającej pracę układu immunologicznego oraz pomocna w walce z wolnymi rodnikami, które są kluczowymi winowajcami problemów ze zdrowiem, a także zbyt szybkiego procesu starzenia się naszego organizmu. Żurawina bogata jest także w błonnik, wspomagający procesy trawienia.

Dania z żurawiną

Żurawina może być spożywana chociażby w formie suszonej, jako lekka i zdrowa przekąska. Przygotować z niej można również pyszne konfitury i dżemy, idealne do posmarowania naleśników, placków lub kanapek. Może być ona również wykorzystywana do przyrządzania soków lub nalewek. Suszona żurawina idealnie sprawdzi się również jako dodatek do musli podczas naszego śniadania. Ugotowaną i odsączoną żurawinę dodać można także do jogurtu naturalnego lub kefiru oraz miodu. Po zmiksowaniu składników otrzymamy pyszny i pełnowartościowy koktajl.

dżem, żurawina, dieta, zdrowie
fot. pixabay.com

Sok z żurawiny

W celu przygotowania zdrowego i pełnego witamin soku z żurawiny należy ugotować około kilogram tych owoców (porządnie umytych) w 3-4 szklankach wody, aż do momentu całkowitego ich rozpuszczenia się. Następnie należy odłożyć je na kilka godzin lub nawet cały dzień, by później móc je przecedzić i po dodaniu około połowy kilograma cukru ponownie zagotować. Gotowy sok można przelać do słoiczków lub butelek i cieszyć się jego walorami smakowymi przez całą zimę. Nada się on idealnie jako dodatek do herbaty na długie jesienne i zimowe wieczory.

Nalewka z żurawiny

Smaczną nalewkę z owoców żurawiny przygotowuje się zalewając rozdrobnioną porcję żurawiny czystą wódką w ilości 3 szklanek na 1/2 litra alkoholu. Następnie odczekujemy około dziesięciu dni, by móc dodać cukier i szklankę spirytusu. Całość musi postać w ciepłym miejscu kolejne dwa tygodnie, by była gotowa do konsumpcji.

Żurawina – wartości odżywcze (w 100g)
Wartość energetyczna – 46 kcal
Białko ogółem – 0.46 g
Tłuszcz – 0.13 g
Węglowodany – 11.97 g (w tym cukry proste 4.27)
Błonnik – 3.6 g

Witaminy
Witamina C – 14.0 mg
Tiamina – 0.012 mg
Ryboflawina – 0.020 mg
Niacyna – 0.101 mg
Witamina B6  – 0.057 mg
Kwas foliowy –  1 µg
Witamina A – 63 IU
Witamina E – 1.32 mg
Witamina K – 5.0 µg

Minerały
Wapń – 8 mg
Żelazo – 0.23 mg
Magnez – 6 mg
Fosfor – 11 mg
Potas – 80 mg
Sód – 2 mg
Cynk – 0.09 mg

Źródło informacji: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here