Dojrzałe owoce i warzywa przybierają zawsze piękne barwy, podkreślające ich atrakcyjność w naszych oczach. Nie są one jednak dziełem przypadku, bowiem ze względu na składniki odżywcze oraz związki fitochemiczne podzielić je można na kilka grup kolorystycznych.

Zastanawialiście się kiedyś, co o danym warzywie lub owocu mówi ich kolor? Czy ma on cokolwiek wspólnego z wartościami odżywczymi posiadanymi przez spożywany przez nas produkt? Okazuje się, że zależność ta istnieje i ma bardzo duże znaczenie. Wyróżnia się bowiem trzy główne grupy kolorystyczne, różniące się pomiędzy sobą właśnie wartościami odżywczymi, dostarczanymi do naszego organizmu.

Kolory zielone i białe

Kolor zielony warzywa i owoce zawdzięczają występującemu w nich chlorofilowi, korzystnie oddziaływającemu na nasze zdrowie. Chroni on organizm m.in. przed uszkodzeniami DNA komórek, wolnymi rodnikami oraz usprawnia proces usuwania toksyn. Warzywa i owoce w tym kolorze są także cennym źródłem kwasu foliowego, potrzebnego do wytwarzania krwinek czerwonych. Mają również wpływ na lepszą pracę naszego mózgu, układu nerwowego, a także żołądka, wątroby, trzustki czy jelit. Posiadane przez nie wartości odżywcze poprawiają w dodatku nasze widzenie, stan naskórka oraz zapewniają ochronę przed chorobami nowotworowymi i sercowo-naczyniowymi.

warzywa, zdrowie, dieta
fot. pixabay.com

Z kolei warzywa i owoce białe są cennym źródłem magnezu i wapnia, dlatego też powinny stanowić niezbędne uzupełnienie diety. Nie od dziś wiadomo, że spożywanie cebuli i czosnku dobrze wpływa na naszą odporność. Warzywa te posiadają bowiem związki mające działanie bakteriobójcze – kwercetynę i allicynę. Bogate są ponadto w flawonoidy, działające przeciwzapalnie, rozkurczowo oraz przeciwbólowo. Białe warzywa obniżają też zbyt wysokie ciśnienie oraz znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty i piersi.

Kolory czerwone i fioletowe

Pomidory, papryka, buraki, truskawki, maliny, jabłkażurawina czy borówki mające kolor czerwony i fioletowy mają korzystny wpływ na stężenie cholesterolu oraz zwiększają wrażliwość komórek na działanie insuliny. Powinny być one spożywane w dużych ilościach przez osoby w każdym wieku, bowiem mają świetne oddziaływanie na nasze zdrowie. Pomagają spowolnić postęp zaburzeń poznawczych, oraz rozwój demencji.

Występujący w jeżynach, malinach, truskawkach oraz poziomkach kwas elagowy i resweratrol wpływa na zmniejszenie rozwoju komórek nowotworowych. Z kolei wiśnie posiadają dużą zawartość melatoniny, która pozytywnie wpływa na stabilizację cyklu dobowego człowieka i ułatwia zasypianie. Owoce te mają także działanie przeciwzapalne – zapobiegają bowiem powstawaniu zapaleń żył i tętnic. Ciekawe działanie ma również arbuz, bowiem znajdująca się w nim cytrulina ma bardzo pozytywny wpływ na zwiększenie popędu seksualnego oraz regenerację mięśni u sportowców.

bieganie, odchudzanie, sport, aktywność fizyczna, dieta, zdrowy tryb życia
fot. pexels.com

Kolory pomarańczowe i żółte

Warzywa i owoce posiadające taką barwę są źródłami karotenoidów, mających działanie przeciwnowotworowe, zmniejszające ryzyko chorób wieńcowych, a także obniżające ogólne stężenie cholesterolu. Znajdujący się m.in. w marchewce, dyni czy morelach likopen jest natomiast przeciwutleniaczem, zwalczający wolne rodniki. Ma on również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Likopen pozytywnie wpływa także na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz zmniejsza ryzyko udaru i zawału serca.

Z kolei występujący w marchewce, brzoskwini, melonie czy dyni beta karoten (zwany również prowitaminą A) wspomaga odporność, a także wpływa na naszą urodę, redukując zmarszczki oraz mając pozytywny wpływ na cerę trądzikową. Wspomaga on również opalanie i utrzymywanie opalenizny na skórze. Opóźnia on również proces starzenia się organizmu, wspiera układ odpornościowy, błonę śluzową dróg oddechowych oraz przyczynia się pozytywnie dla naszego wzroku. Wszystkie owoce i warzywa w kolorze pomarańczowym są ponadto doskonałym źródłem witaminy C, magnezu, wapnia i cynku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here